Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do důchodu později a s méně penězi…

Ve Francii už několik měsíců probíhají v ulicích rozsáhlé protesty proti vládní reformě důchodů. Mohu-li soudit z dostupných informací, dopady francouzské důch. reformy ve srovnání s naší nejsou tak drastické.

Přesto je u nás klid a pokoj. Odbory se maximálně zmohly na oznámení stávkové pohotovosti a toť vše.

Nynější česká pravostředová vláda naprosto systematicky a v mnoha oblastech zneužívá specifické situace, která se v Evropě v posledním roce vytvořila. Mám tím na mysli úplně zbytečný válečný konflikt na Ukrajině, který ve svých důsledcích uzavřel cestu evropských zemí (i Česka) k levným ruským surovinám, které byly základem prosperity evropského hospodářství.

Ze strany Západu nepřichází žádné návrhy na mírová řešení. Není žádná snaha o politickou dohodu s Ruskem a situace je eskalována dodávkami dalších a dalších útočných zbraní.

V české společnosti probíhá otevřené zastrašování (vyhazovy ze zaměstnání a pronásledování lidí s rozdílnými politickými názory). K zastrašování patří také urážky, které provázejí vyslovování opozičních názorů. Pokud se na určitý názor nedá racionálně odpovědět, je "opozičník" charakterizován jako ruský troll či Putinův agent. Výsledkem je, že lidé mlčí…

Vláda využívá této unikátní situace permanentní krize na hraně válečného stavu a pohodlné většiny, kterou má ve sněmovně, malého odporu parlamentní opozice a fragmentace opozice neparlamentní, včetně odborů k tomu, aby prosadila věci, které byly dříve nemyslitelné. A které vesměs nemá ani ve svém vládním programu.

V těchto dnech podepisuje ministryně obrany ve Washingtonu obrannou, resp. vojenskou smlouvu s USA. Z logiky této smlouvy vyplývá, že zde v krátké době vznikne minimálně jedna americká vojenská základna. Zakoupených 24 letounů F-35 přece musí někde přistávat a u toho musí být americký personál...

Experti odborů spočítali, že průměrnou domácnost zatíží reformy z vládního balíčku v příštím roce neuvěřitelnými částkami, přesahujícími hodně 100 tisíc korun.

Po dvou letech intenzivního propadu životní úrovně širokých vrstev lidí v důsledku pádící inflace, kdy životní úroveň v souhrnu dvou let (2022 a 2023) poklesne nejméně o pětinu, spíše o čtvrtinu, přibude její další pokles.

Z nástinu „reformy“ důchodů, se kterým vláda přišla 11. 5. lze vysledovat zhruba tři principy budoucí cesty, kterou se důchody budou ubírat:

 

  • Silná redukce valorizace dosavadních důchodů, kterou pocítí domácnosti důchodců tvrdým zásahem drahoty.
  • Zejména lidé z dnešní nejmladší generace, tedy dnešní dvacátníci a třicátníci odejdou do důchodu zřejmě těsně před dosažením svých sedmdesátin. Je to pro ně sice vzdálené, takže je to nemusí nyní příliš trápit, ale tak to nejspíš bude.
  • Během příštích let se sníží výpočet budoucích důchodů oproti současnému stavu, takže v roce 2035 budou důchodci o 8% příjmově chudší, nežli pokud by se zachoval dosavadní stav výpočtu.

Vládní argumentace je podle mého názoru chybně postavena na tom, že v příštích desetiletích bude podstatně méně lidí v produktivním věku, kteří budou „pracovat“ na přibývající důchodce.

Je potřebné říci, že vláda se vůbec ani na oko nezabývá nějakými propopulačními opatřeními. A úplně pomíjí to, že v posledních měsících, v podstatě od začátku minulého roku u nás dochází k poklesu porodnosti. Drakonická asociální opatření vlády, celková nejistota a žádný koncept vládního řešení bytové situace mladých rodin, to jsou zřejmě ty hlavní příčiny tohoto nepříznivého stavu, který je třeba rychle změnit. To ovšem nebude možné s touto vládou, která vůbec tyto procesy ve společnosti nechápe anebo je přehlíží.

Ani argument o poklesu produktivních pracovníků v budoucnu není zcela relevantní. A to zejména ze dvou důvodů:

  • Nekončící konflikt na Ukrajině znamená, že, a to nejen podle mého odhadu, u nás zůstane natrvalo 200 – 300 tisíc Ukrajinců v produktivním věku a dětí. V českých školách je přes 50 tisíc ukrajinských žáků a studentů. Předpokládám, že většina z nich u nás zůstane, získá kvalifikaci a desítky let mohou pomáhat udržovat stabilitu českého důchodového systému. Ukrajinci ve středním věku si v průběhu krátké doby u nás ve vlastním zájmu potvrdí svou kvalifikaci a mohou postupně, jakmile zvládnou češtinu, nastupovat do odpovědnějších pracovních pozic, odpovídajících jejich kvalifikaci. A demografický zub v české populaci, na který řada oborníků poukazuje, bude do značné míry eliminován.
  • Co však vláda vůbec nechce vidět v souvislosti s důchodovou reformou je to, že česká ekonomika projde nezbytně v příštích dvou desetiletích důsledným procesem robotizace, automatizace a digitalizace. Z ekonomiky se tak budou spíše ztrácet pracovní místa, nežli aby nová masivně vznikala. A z tohoto hlediska je tedy vlastně jedno, zda lidé budou v důchodu či nezaměstnaní.

Návrhy, se kterými přišla vláda, pokud jde o důchody, nelze považovat za důchodovou reformu, ale za pouhé parametrické změny, tyto návrhy jsou přitom pouze konvenční, bez jakékoliv ambice anticipovat budoucí vývoj české ekonomiky a demografie po poměrně masové imigraci Ukrajinců v produktivním věku do země.

Vláda ani nenaznačila, v souvislosti s prodlužujícím se věkem odchodu do důchodu, že by se chtěla také vážně zabývat zdravotním stavem českého obyvatelstva a jeho nutnou změnou v příštích desetiletích. Jde o to zj. vyčlenit peníze na preventivní programy v oblasti zdravotnictví a na sport pro všechny generace.

České obyvatelstvo trpí ze dvou třetin nadváhou či obezitou. To způsobuje pochopitelně také negativní dopady do zdravotního stavu občanů a nabourávání jejich imunitního systému. Zejména pak ve vyšších věkových kategoriích.

Bez zdravotní prevence a bez cílevědomé státní politiky, podpory pohybu a sportu vůbec budou mít lidé v posledních letech svého produktivního života zdravotní potíže, které mohou způsobovat, že budou častěji u lékaře nežli v zaměstnání. A zhoršený zdravotní stav starších lidí pochopitelně finančně zatíží zdravotní a další systémy společnosti.

 

Jiří Paroubek

 

Tento text vyšel v tištěné MF Dnes dne 25. 5. 2023

Autor: Jiří Paroubek | čtvrtek 25.5.2023 12:05 | karma článku: 22,60 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,98 | Přečteno: 1297x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,70 | Přečteno: 416x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,02
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik