Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chce vládní koalice válku?

Čelná představitelka hnutí ANO se jako první představitelka tohoto hnutí ohradila proti militaristickému běsnění politiků vládní koalice výrokem:

„To nejsou investice do tanků, které nás někam posunou. Nebo do nějakých střel. My potřebujeme investovat do infrastruktury. Určitě ne být připraveni na válku, jak říká šéf generálního štábu Řehka. Já se osypu, když čtu jeho vyjádření nebo headliny...“ „My se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru,“. Chce se říci: Konečně!

Nedávno poslanci hnutí ANO nepochopitelně hlasovali pro vazalskou vojenskou smlouvu s USA. Doufejme, že jde o definitivní změnu kursu hnutí.

Co se odehrálo po zveřejnění výroku šéfky sněmovního klubu hnutí ANO nelze nazvat jinak než jako studenoválečnou hysterii. Uvedu pro ilustraci pár výroků vládních politiků, z nichž některé hraničí s duševní nepříčetností. Jiné jsou, jako by vypadly z nějakého dekadentního románu.

Posuďte sami, do které kategorie ten který výrok patří:

M. Pekarová Adamová: „Schillerová je hlásnou troubou ruské propagandy“. „Paní poslankyně, dál rozmazává ostudný výrok, to už je opravdová absence sebereflexe. Vysnít si musel Kreml ministryni financí, která po invazi ruských vojsk na Krym handlovala s bolševiky a osekala armádě rozpočet. Jednala jste v rozporu se zájmy naší země tehdy a pokračujete v tom i nyní.“

J. Černochová: „Už asi 24 hodin sociálními sítěmi rezonuje tento výrok paní poslankyně Aleny Schillerové a já celou tu dobu čekám, že jej s omluvou vezme zpátky jako hloupost, kterou omylem vypustila z úst. Nevezme, ba co víc, ještě do toho slovy klasika zabrušuje. Přesvědčuje nás tak o tom, že nejde ani o hloupost, ani o naivitu, ale čistě o populistický kalkul, který záměrně přehlíží realitu dnešního světa. Co je ještě horší, paní exministryně financí nám tvrdí, že závazky se mají dodržovat, až nám to bude vyhovovat. 2 % HDP na obranu máme prý vydávat, až na tom budeme ekonomicky dobře. Paní poslankyně, počítat asi umíte, tudíž jistě dobře víte, že dvě procenta jsou stále dvěma procenty, ať je dobře, nebo špatně. Nebo že je rozdíl, zda se necháte vydírat komunisty a seberete obraně 10 miliard, nebo jí je necháte.“

„Přestaňte lidem svět lakovat narůžovo, přestaňte jim lhát, že obranu a armádu nepotřebujeme. Iluze věčného míru je dávno pryč. Nikdo tu válkou nestraší, ale jako vláda máme povinnost zajistit v prvé řadě bezpečí naší země. Bezpečí je základ prosperity a růstu. A závěrem – pokud vy byste vládli, nedělám si iluze, že peníze uspořené na obranných investicích byste dávali do infrastruktury. Byl by to stejný rozpočtový mejdan jako v minulém volebním období. Mejdan, na který naše veřejné finance dlouho nezapomenou.“

V. Vrecionová: „‚Válečná rétorika politických ideologů.‘ To prosím není text z Rudého práva v roce 1984, ale jsou to slova Aleny Schillerové.“

J. Pospíšil: „Ze slov Aleny Schillerové o tom, že ‚nepotřebujeme být připraveni na válku‘, mrazí, ale nepřekvapí. Vždyť už před rokem Andrej Babiš řekl, že v případě napadení spojeneckých zemí by neposlal české vojáky! Jsem moc rád, že v těchto časech nejsou u vlády tihle ‚chcimírové z ANO‘.“

D. Nerudová: „Paní Schillerová si asi myslí, že stačí věci chtít a nic se pro to nemusí dělat, ale tak to v reálném světě mimo sociální sítě nefunguje. Chceme mír, musíme investovat do obrany. Chceme udržitelné důchody, musíme dělat i nepopulární kroky.“

Ano, vytváření militaristické nálady má za cíl ospravedlnit šílené nárůsty válečných výdajů v českém státním rozpočtu na úkor výdajů na školství, zdravotnictví, sociálních výdajů, důchodů, dopravní infrastruktur atd., jak to dělá současná vláda. Vládní činitelé se starají o válku na Ukrajině, zahalují se do ukrajinských a izraelských vlajek a nejde jim na prvním místě o české občany a jejich potřeby.

Chtějí vydat v příštích letech na nákupy předražených amerických stíhaček F-35, německých Leopardů, které na Ukrajině po zásazích Rusů hoří jako fagule a švédských obrněných vozidel, stovky miliard korun. A to bez ohledu na limitovanou kapacitu českého státního rozpočtu v příštích deseti letech. I podle nepříliš přesné metodiky výpočtu inflace, který se nezaměřuje jen na hlavní položky výdajů za potraviny, energie, pohonné hmoty a nájmy, v souhrnu inflace za dva poslední roky vzrostla o cca 25%. Životní úroveň českých lidí při minimálním růstu mezd tak poklesla za dva poslední roky o 20 – 25%.

Svým útlumovým balíčkem chce vláda letos pokračovat v poklesu reálných mezd. A miliony našich občanů jsou pod hranicí chudoby nebo se k ní blíží.

A vláda nechce slyšet nic o ukončení zbytečné imperialistické války na Ukrajině, kterou jestřábi z Pentagonu a z NATO chtějí prodlužovat až do posledního ukrajinského vojáka.

Já proto vítám a podporuji každý výrok českých politiků, který upřednostňuje mír před válkou. Válka je smrt nevinných, ničení materiálních hodnot, chudoba a strádání lidí a to nejen na Ukrajině, ale i u nás. Naštěstí zatím nemáme žádné mrtvé české občany. Ale současná česká vláda by neváhala zemi zavést do válečného dobrodružství. To je alespoň můj názor.

Myslím, že nastal čas k zahájení občanské neposlušnosti, jak k ní vyzval exprezident M. Zeman.

Vládní strany po prosazení korespondenční volby do volebního zákona směřují k vytvoření svého mocenského monopolu v zemi. Získají statisíce nových voličů, kteří využívají vesměs všech výhod sociálního státu vyspělejších zemí západní Evropy, ale podléhají jednostranné propagandě českých mainstreamových médií, jež vytvářejí naprosto zkreslený obraz skutečných nálad v zemi a problémů země.

Myslím si, že když nic jiného, tak toto je okamžik vybízející k jednotnému postupu levicových stran nejen ve volbách, ale také v každodenní praktické politice. Hrozí ustavení rigidního autoritativního režimu, respektujícího především zájmy Washingtonu a zahraničních oligopolů. Bez ohledu na zájmy obyčejných českých lidí.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 12.1.2024 13:10 | karma článku: 36,30 | přečteno: 1102x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 11,78 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,29 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 463x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1308x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,74
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik