Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor slovenského premiéra v rozhlasu - trpká pravda

Robert Fico  v rozhlasovém rozhovoru vysvětlil svůj postoj   k válce na Ukrajině. V tomto týdnu se R. Fico setká s ukrajinským premiérem D. Šmyhalem a předá mu seznam humanitární pomoci, kterou může Slovensko Ukrajině poskytnout.

Premiér Fico znovu zopakoval v sobotním rozhlasovém rozhovoru, že je proti dodávkám zbraní a munice napadené zemi ze slovenských arzenálů a že je také proti přijetí Ukrajiny do Severoatlantické aliance. A je připraven takovou žádost Ukrajiny o vstup do NATO vetovat, neboť  by otevřela cestu k 3. světové válce.

Ve svém rozhovoru R. Fico mluvil o notoricky známých věcech, o kterých se ovšem v českých médiích nemluví nebo mluvit nesmí. Fico označil Ukrajinu za zkorumpovanou zemi, v níž se ztrácí západní pomoc. A o úsilí ukrajinské armády získat zpět území zabrané Ruskem od počátku jeho invaze před téměř dvěma lety, označil za zcela nereálné.

Ostatně už i naše mainstreamová média, včetně veřejnoprávních, uvádějí, že Rusko útočí na celé, 1300 km dlouhé frontě.

Pokud jde o vstup Ukrajiny do EU, vidí to R. Fico trochu jinak nežli vstup této země do NATO. Vstup Ukrajiny do EU podpoří, ovšem za předpokladu, že budou splněny všechny obvyklé požadavky,  jež jsou kladené na kandidátské země před jejich vstupem do EU. R. Fico rovněž čeká na to, že se dozví od Šmyhala ukrajinskou představu řešení konfliktu s Ruskem. Tedy, jak si představuje Ukrajina válku ukončit a s jakým výsledkem.

V rozhovoru R. Fico vyjádřil také názor, že Ukrajina je jednou z nezkorumpovanějších zemí světa a že nikdo neví, kolik z poskytované západní pomoci se ztratí.

Můj osobní názor přitom je, že část skvělého vybavení Hamásu zbraněmi  v pásmu Gazy může pocházet právě z dodávek, které přicházejí nebo spíše by měly přijít ze západních zemí na Ukrajinu.

Plně se ztotožňuji také s Ficovým názorem, že od roku 2014 je Ukrajina pod naprostou kontrolou a vlivem Spojených států. A Fico z toho vyvozuje, že EU dělá obrovskou chybu, podléhajíc neomezenému vlivu USA, neboť nestanoví určité meze tohoto vlivu. Zkrátka považuje za chybné, že si EU nechce ponechat suverénní pohled na Ukrajinu.

Co se týče otázky ukončení války, i v tom se se slovenským premiérem zcela shoduji. Musí skončit kompromisem. Představy našich rusožroutů, že Rusové odejdou z Donbasu, Luhansku anebo z Krymu, označil Fico za nereálné. Podle něj bude s prodlužováním konfliktu jen  sílit postavení Ruska.

Fico se vrátil opět k tomu, co již je obecně známo, že Západ po prvních týdnech konfliktu přiměl Ukrajinu, aby ukončila nadějně se rozvíjející jednání s Rusy o zastavení konfliktu. Byl to tehdejší, podle mého názoru poněkud výstřední britský premiér Boris Johnson, kdo při návštěvě v Kyjevě tlumočil prezidentu Zelenskému názor anglosaských velmocí (tedy Velké Británie a USA), že Rusko bude možné po dodávkách západních zbraní, technologie a expertů, vojensky porazit. Fico si stejně jako já myslí, že úvahy o vojenské porážce Ruska nejsou realistické.

Prostě Fico nastavil nelítostně zrcadlo všem progresivistům jak ve své zemi, kde zaplať pánbůh pro slovenský lid, jsou nyní v opozici, tak i např. pro Česko, jehož vláda se stará o ukrajinské záležitosti více než o potřeby vlastního obyvatelstva.

V každém případě to bylo jasné vyjádření Ficova názoru, které se ovšem také nelíbí ukrajinským médiím a zcela nepochybně nebude konvenovat ani ukrajinské vládě, s jejímž premiérem se Fico tento týden sejde.

Fico nicméně také zopakoval, že invaze ruských vojsk na Ukrajinu byla porušením mezinárodního práva, neboť k takové invazi je potřeba – pokud má být  v souladu s mezinárodním právem – souhlasu Rady bezpečnosti. A to se nestalo.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 22.1.2024 16:12 | karma článku: 35,11 | přečteno: 1229x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 11,73 | Přečteno: 262x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,28 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 463x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,74
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik